Нова технология строи къщи като лего игра

GSG Engineering договори изграждане на 5 еднофамилни жилища във Варна с изолационния термоблок.

Бумът на строителството през последните години у нас доведе и до появата на нови, по-ефективни и с по-ниска себестойност на готовия продукт технологии. Един от последните строителни материали, представен официално на варненския пазар, свива с 40% разходите за изграждане на постройки.

 

Това твърди Кирил Балабанов, председател на борда на директорите на BMG ЕАД, компанията – основен инвеститор в проекта. Продуктът е патентован у нас от BMG като изолационен термоблок (ИТБ). С него времето за строителство се съкращава значително, а изграждането на постройките може да се извършва и от работници без специализирана квалификация, заяви Балабанов.

 

Изолационният термоблок е познат от близо 30 години по света като ICF. Патентът е регистриран първоначално в Германия, след това бизнесът се изтегля в САЩ и Канада, където тази индустрия е най-развита.

 

Продуктът е категоризиран като оставащ кофраж, който играе ролята и на перфектна изолация. Това е монолитна стоманобетонна конструкция, каза Кирил Балабанов. Строителството с продукта се извършва на принципа на лего играта – с поредица от блокове. Изолационният термоблок се състои от два елемента – прав блок с размер 120/50/29 см и ъглов – 532.5/50/29 см и 832/50/29 см.

 

Всеки от тях е съставен от външна и вътрешна стена от високотехнологичен EPS (експандиран полистирен), които са свързани помежду си чрез 8 PVC ребра. С ИТБ се получава много по-висока степен на завършеност от грубия строеж, тъй като изисква само една облицовка отвътре и отвън, обясни председател на борда на директорите на BMG ЕАД.

 

Продуктът е много лек и е 100% рециклируем, без отпадни материали от строителните работи, каза Балабанов. Това обаче не пречи той да е устойчив на атмосферни влияния и земетръси. Строители от САЩ дават до 100 години гаранция на сградите от ИТБ и представят продукта като издръжлив дори на торнадо. Използва се както за жилищно, така и за индустриално строителство, за търговски обекти, басейни, съобщи още Балабанов.

 

По думите му в момента в Санкт Петербург се прави 21-етажна сграда с подобна система. У нас има изпълнени вече няколко сгради, като в момента в София започва изграждането на обект на площ 50 000 кв.м с този продукт, заяви председател на борда на директорите на BMG ЕАД.

 

ИТБ се произвежда в предприятието на BMG ЕАД в Сливница, а търговската фирма, която го разпространява, е „Прайм продакшън“ ЕООД. Оторизиран дистрибутор за Варна е GSG Engineering. Преди броени дни фирмата получи сертификат от BMG, че може да изпълнява обекти по правилата на технологията.

 

GSG Engineering има сключени три договора за строителството на пет еднофамилни къщи по около 200 кв.м във Варна, съобщи управителят на фирмата Александър Школенко. По думите му стандартна еднофамилна къща може да бъде изградена от четирима души за около два часа, като бъде напълно завършена и оборудвана за около месец.

 

GSG Engineering планира изграждането на собствена производствена и складова база върху терен от 10 дка между местността Харамията и с. Приселци, съобщи Школенко. В момента проектът е на етап изработка на подробен устройствен план, допълни Александър Школенко.

Източник: dnevnik.bg
Architecture · Design · Construction
error: Content is protected!